Thursday, November 4, 2010

Anonimni dobrotvori

Anonimni dobrotvor poklonio 250.000 evra

Ma, da li je mogucje? Da li jos postoje dobrotvori, ktitori, zaduzbinari...? Drug iz Vrsca potvrdjuje ovo; ima, ulaze se, i javnost ne zna ko je bio tako ''dobar'' da ulaze. Svaka cast coveku, ali stvarno.
Iako je srpsko drustvo, u istoriji bar, imalo puno takvih ljudi i slucajeva zaduzbinarstva - pogledajte samo zgrade po Beogradu, gde se danas nalaze najvaznije institucije, muzeji, koncerte dvorane... - danasnjim bogatasima izgleda to nije navika. Danas je to retkost kod nas. Na zalost.
U SAD-u, bogati predstavnici drustva imaju osecjaj da vrate nesto svojoj lokalnoj zajednici, tipa: park, sportski teren, biblioteka,... Iako je to kapitalisticko drustvo. Iznenadila se jesam, kad sam to cula. Ali su mi objasnili da je, valjda, normalno, kad vecj uspes i da vratis deo tog uspeha lokalnoj zajednici, lokalnoj sredini odnosno ljudima koji su oko tebe odnosno najcescje, rade za tebe. Jer, kazu, zadovoljni radnici su najbolji radnici. Oni koji zive u zdravoj, lepoj, bezbednoj sredini. Zanimljivo. Nisam znala da ''pokvareni kapitalisti'' Amerike razmisljaju na taj nacin. Ipak, treba obratiti paznju, da to oni ne cine cisto zbog altruisticnih razloga... jer u SAD postoje poreske olaksice ako kompanija donira deo sredstava godisnje za kulturu, sport ili lokalnu sredinu. Sto i nije tako lose. Mozda bi trebali razmisliti o tome - mislim na ove ''gore''.

No comments: