Saturday, November 10, 2007

Paralelni svetovi Benedikta

B.D.Benedikt - kanadski pisac jugoslovenskog porekla, vrlo popularan kod nas, da li zbog tematike svojih knjiga (paranormalne pojave, priče sa naravoučenijem o postojanju boga, pobedi morala, i td.), ili zbog toga što je ''naše gore list'', ne bih znala reći.
Još kao klinka, negde u svojoj jedanaestoj, sam sa velikim očima (i malim drhtajem) pristupila čitanju prve knjige iz njegovog opusa - Paralelni svet; i moram priznati da je to jedina knjiga od ovog autora, koja je tako delovala na mene. Tu su stvarno, sakupljene priče, koje se mogu pričati uz logorsku vatru, na ivici stvarnosti, za korak s'ove ili ne strane logike. ;) Zbog toga ovu knjigu preporučujem, pogotovo svim početnicima u ovom žanru.
Posle toga sam čitala njegove knjige redom, kako su izdavane kod nas, kako su mi dolazile do ruku. Priča o karmi i Peti život se mogu shvatiti kao dva dela iste priče. Zanimljivo. Detaljno opisano, kako pisac sebi (i nama) predstavlja tu čudnu reč koju je teško izgovoriti a još teže objasniti pojam koji predstavlja, a ja k'o za inat ne mogu da je se setim, uglavnom seljenje duše posle smrti jednog tela u drugo telo i drugi život. Zanimljivo zamišljena priča i lepo ispričana. Lako se čita.
Sećam se još Trgovaca dušama i Milenijuma (ali kroz maglu; možda bih trebala da utvrdim gradivo?).
Poslednje što sam od Benedikta pročitala je njegova poslednja izdata knjiga - Inkvizitor. Posle svih ovih godina, čitanja svega i svačega, možda sam i ja, kao čitalac sazrela, jer ne nalazim... hmmm, da ispunjava moje potrebe kao čitaoca. Pogotovo posle Milenijuma, sve knjige počinju da mu liče jedna na drugu. U svima se pojavljuju likovi, koji veruju ili ne veruju u boga, i ta njihova vera im pomaže da izađu kao pobednici na kraju knjige. Naravno, dobro uvek pobeđuje, i oni žive ''happily ever after''. Ni Inkvizitor se ne razlikuje. Već u početku se dobija uvid u to ko je ko, ko je loš a ko dobar, i prema tome se može već negde oko tridesete strane predspostaviti i ko će kako završtiti, odnosno s' kim. Slabo. Knjiga nije loša, ni priča nije loša, da se ne uvrede ljubitelji Benedikta, ali izgleda da sam ja, u vezi toga kakva knjiga mora da bude da bi bila uspešna i dobra (bar meni) postala malo zahtevnija.
Mogu da preporučim ove knjige za pročitati s' vremena na vreme, kad nemate baš šta drugo, dosadno vam je... Moram ipak da priznam, sve ove priče su jako filmične. A i pisane su kao scenario, tako da je lako čitajući zamišljati da gledate film. Prosečan film, no ipak.

U nastavku sledi samo spisak knjiga, koje je ovaj autor izdao i kod nas se mogu naći. Većina je kod nas izašla u izdanju kuće Lento iz Beograda (o kojoj, moram da priznam nemam pojma). U mekom su povezu, i na poslednjem sajmu knjiga u Beogradu se njihova cena kretala oko 350-400 dinara.

A vezano za sajam knjiga u Beogradu... Trebala bih da pošaljem čestitku-zahvalnicu Kairosu iz Sremskih Karlovaca, kod kojih sam kupila tri knjige, platila tri knjige i ponela kući dve, i tek kod kuće to primetila, zvala sledećeg dana broj telefona na računu koji su mi izdali (by the way, to je jedini račun koji sam dobila na sajmu knjiga; ni jedan drugi izdavač nije izdavao fiskalne račune), izblamirala se pričanjem neverovatne priče, dobila obećanje direktora da će proveriti podatke i javiti mi se posle sajma, da bi na kraju, dobila spornu knjigu na kućnu adresu čak i bez plaćanja poštarine. E, to je tek bila dugačka rečenica. :) Ali, stvarno bih trebala da im se zahvalim. Ovo počinje da liči na neku Benediktovu priču.
Toliko od mene za ovaj put.

Knjige B.D.Benedikta:
  • Paralelni svet - jedina kniga koju ja imam, nije čak ni Lentovo mekokorično izdanje, već gle čuda Dečje novine, Gornji Milanovac, 1989, tvrd povez.
  • Priča o karmi - pročitala
  • Peti život - pročitala
  • Trgovci dušama - sećam je se
  • Operater - čini mi se da sam je čitala, ali se ne sećam priče, što je čudno
  • Milenijum - sećam je se kao kroz maglu, znam sigurno da sam je pročitala
  • Lavlja jazbina - pročitana
  • Plemić - upravo čitana ;)
  • Kraljev čovek - pročitana
  • Sedam dana apokalipse - jedina knjiga iz Benediktovog opusa koju moj drug nema.
  • Inkvizitor - pročitala
Sledeća knjiga, se po najavama treba zvati ''Fantom iz...'' nečega :)
Sve ostalo što vas interesuje možete videti na oficijelnom sajtu B.D.Benedikta: www.bdbenedikt.com

PS. I da, ne planiram više da ga čitam, ali mi obavezno dolazi do ruku, pa... nemam kud, moram...

2 comments:

Dante said...

Postovani,

ja sam zastupnik gospodina B.D. Benedikata i zahvalan sam sto ste izabrali da pisete o Benediktu, ako mi se javite preko sajta koji dobro znate, odeljak comments, i ostavite email, poklonicu Vam, ili Sedam dana Apokalipse ili novu knjigu, koja se zove Fantom od Palerma, i svakako u izdanju Lenta... Toliko od mene... Pozdrav...

sanja said...

Sve su knjige super i svaka je prica za sebe. Ja bih te knjige preporucila svakome jer jednostavno otvaraju oci ljudima.
Trenutno citam Paradoks i jako sam zadovoljna.
Sva Benediktova knjiga je za mene neopisive vrednosti.
Srdacan pozdrav svim obozavaocima Benedikta, kao i gospodinu Predragu.